Calendar

M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Sinaxar

 
 
 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică - Duminica 21 Noiembrie

Tagged:

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, numită şi Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită în 21 noiembrie.

În conformitate cu tradiţia, Fecioara Maria a fost luată —dusă—de părinţii săi Ioachim şi Ana la Templul Evreiesc din Ierusalim ca fetiţă, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiţii este Protoevanghelia lui Iacov, necanonică însă, numită şi Evanghelia Copilăriei după Iacob.

Maria a fost primită în mod solemn de comunitatea templului care era condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în locul sfânt ca să devină ea însăşi "sfânta sfintelor" lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al copilului Dumnezeiesc care se va naşte din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul fizic din Ierusalim încetează a mai fi locuinţa lui Dumnezeu.

Istoric

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, înscrisă în calendar din secolul al VI-lea, după ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia împăratului Iustinian, o biserică numită "Sfânta Maria cea Nouă". Sărbătoarea, cu dată fixă (21 noiembrie), s-a extins apoi în tot Orientul creştin şi în Occident. Este marcată cu cruce rosie în calendar şi cu dezlegare la peşte.

Sărbătorirea zilei

În seara de dinaintea sărbătorii, la Vecernie se citesc texte din Vechiul Testament care sunt considerate ca simboluri ale Maicii Domnului, pentru că ea va deveni templul viu al lui Dumnezeu. La fiecare citire se spune "pentru că slava lui Dumnezeu a umplut templul Domnului Dumnezeu Atotputernic." (Ieşirea 40:1-5, 9-10, 16, 34-35; I Regi 7:51, 8:1, 3-4, 6-7, 9-11; şi Ezevhiel 43:27-44)

Uneori, în dimineaţa sărbătorii se slujeşte şi o Utrenie. Citirile din Evanghelie sunt de la Luca 1:39-49, 56. Este citită la toate sărbătorile Maicii Domnului şi include Spusele Maicii Domnului: "Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.."

Imnuri

Tropar (Glasul 4)

Astăzi înainte însemnarea buneivoinţe a lui Dumnezeu,

şi propovăduirea mântuirii oamenilor.

în biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată,

şi pe Hristos, tuturor mai'nainte îl vesteşte.

Acesteia şi noi cu glas mare să-i strigîm: Bucură-Te,

Plinirea rânduielii Ziditorului.

Condac (Glasul 4)

Preacurata Biserică a Mântuitorului;

cămara cea de mult preţ şi Fecioara;

sfinţită vistierie a slavei lui Dumnezeu,

astăzi se aduce în casa Domnului.

împreună aducând darul Duhului lui Dumnezeu,

pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu:

"aceasta este cortul cel ceresc."

Imnuri înainte de prăznuire

Tropar (Glasul 4)

Today Anna bequeaths joy to all instead of sorrow by bringing forth her fruit, the only ever-Virgin.

In fulfillment of her vow,

Today with joy she brings to the temple of the Lord

the true temple and pure Mother of God the Word.

Condac (Glasul 4)

Astăzi lumea se umple de bucurie

şi la slăvita sărbătoare a Maicii lui Dumnezeu să strigăm:

"Acesta este cortul cel ceresc."

 

(sursa: Orthodox Wiki)