Calendar

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Sinaxar

 
 
 

Mesajul IPS Ortodocși Canonici din S.U.A

Tagged:

Iubiților noștri creștini ortodocși din Statele Unite ale Americii:

 

”Știm că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce îl iubesc pe Dumnezeu” (Rom. 8, 28).

 

Iubiți frați și surori întru Domnul,

 

Noi, membrii Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii, adunați în Chicago, Illinois, pentru a VI-a întâlnire anuală, între 15-17 septembrie 2015, vă salutăm cu dragoste părintească și dăm slavă și mulțumire lui Dumnezeu.

 

Patruzeci și cinci de episcopi s-au adunat pentru a recunoaște și afirma unitatea întru credința ortodoxă, pentru a celebra comuniunea în Sf. Euharistie, pentru a ne aminti ce s-a împlinit în anul trecut prin colaborare frățească și pentru a reflecta asupra lucrării ce ne stă înainte.

 

Exprimăm mulțumirea noastră adâncă tuturor celor care au lucrat pentru întâlnirea de anul acesta. Biserica Ortodoxă Greacă Sf. Ioan Botezătorul din Des Plaines, Illinois ne-a primit pentru Sf. Liturghie în numele IPS Mitropolit Iakovos de Chicago. La Catedrala Sârbă Învierea Domnului din Chicago, prin ospitalitatea PS Episcop Longin de New Grachanica și Centrul Americii, s-a săvârșit o slujbă de Te Deum și a avut loc o întâlnire cu tinerii pentru a le răspunde întrebărilor.

 

Exprimăm mulțumirea noastră Sanctității Sale Patriahul Ecumenic Bartolomeu pentru întâlnirea cu Comitetul Executiv al Adunării în iunie acest an și pentru sublinierea responsabilității noastre unice, ca și parte semnificativă și reprezentativă a Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, de a oferi rezultatele lucrării Adunării noastre spre considerare Bisericilor Mame și viitorului Sfânt și Mare Sinod Ortodox al Bisericilor Autocefale, care este programat la Constantinopol anul viitor de Rusalii.

 

În sesiunea de deschidere, președintele Adunării, IPS Arhiepiscop Demetrios al Americii, a subliniat responsabilitatea noastră ca ierarhi de a împlini mesajul Evangheliei de dragoste și unitate în relațiile dintre noi, în comunitățile noastre, ca și în sens larg în societate. După prezentarea rapoartelor de către membrii prezidiului Adunării, ne-am îndreptat atenția asupra problemelor de organizare canonică regională. 

 

Comitetul pentru organizare canonică regională, care a lucrat în timpul anului trecut, a considerat pozițiile divergente ale Bisericilor din Statele Unite ale Americii și a schițat recomandări pentru ierarhi pentru discuție și deliberare. Mai mult, în timpul vizitei Comitetului Executiv al Adunării la Patriarhia Ecumenică, ierarhilor participanți li s-a amintit de către Sanctitatea Sa Patriahul Ecumenic Bartolomeu că Bisericile Mame așteaptă încă din partea Adunării noastre un ”plan pentru organizarea ortodocșilor din zonă pe baze canonice”, conform Regulilor de operare ale Adunărilor Episcopale stabilite la Chambesy. 

 

Într-un spirit de încredere reciprocă și deschidere frățească, am avut ocazia să ne ascultăm părerile și să examinăm cu atenție diversele posibilități prin care s-ar putea rezolva neregulile canonice din Statele Unite din perspectiva ecleziologiei ortodoxe și a dreptului canonic, luând în considerare și noile valuri ale imigrației. În această privință, ne-am reafirmat angajamentul de a lucra împreună într-o sporită cooperare și coordonare pentru viitorul unei Biserici Ortodoxe mai unite în această țară.

 

Sesiunile finale are întâlnirii au fost dedicate, pe lângă unele chestiuni procedurale, unor probleme și practici pastorale referitoare la căsătorie și divorț într-un efort de a rezolva unele diferențe semnificative ce influențează considerabil viețile credincioșilor noștri și ale familiile lor.

 

În cele din urmă, am căzut de acord asupra următoarelor rezoluții:

1.      Susținem cu tărie convocarea Sfântului și Marelui Sinod în 2016 și chemăm pe toți cei responsabili în realizarea lui să lucreze în duh de unitate și armonie pentru a reafirma sinodalitatea și colegialitatea între Bisericile noastre.

2.      Deplângem violențele continue și vărsările de sânge din întreaga lume. În Orientul Mijlociu au loc ostilități și brutalități între membrii diferitelor religii, făcute aparent uneori chiar în numele religiei. Ne rugăm pentru pace și dreptate în această regiune, pentru protejarea creștinilor și a altor minorități în vechile teritorii din Siria, Irak și Palestina, precum și pentru încetarea discriminării rasiale și a fanatismului religios.

3.      În mod ferm rugăm autoritățile guvernamentale și civile ale țării noastre și din întreaga lume să ofere adăpost nenumăratelor victime ale intimidărilor și dislocărilor de populație; și ne exprimăm solidaritatea necondiționată cu toți cei care au fost obligați să-și părăsească țările natale din cauza violențelor militare, persecuțiilor etnice și a lipsei de resurse naturale din Orientul Mijlociu, în special în Siria.

4.      Din toată inima continuăm să facem un apel pentru eliberarea fraților noștri episcopi din Siria, Mitropolitul grec ortodox Paul Yazigi (fratele Preafericirii Sale, Patriarhul Ioan X al Antiohiei) și a Arhiepiscopului siriac ortodox Ioan Ibrahim, precum și a tuturor celorlalte persoane răpite.

5.      Ne rugăm stăruitor pentru pace și stabilitate în Ucraina unde conflictele armate persistă chiar între frații și surorile noastre. Facem apel pentru ajutoare umanitare direcționate către victimele acestui conflict. Îndemnăm liderii bisericești de a lucra pentru pace și autoritățile guvernamentale să acționeze cu discernământ în duh de împăcare.

6.      Ne reafirmăm dezacordul cu decizia Curții Supreme a Statelor Unite din 26 iunie 2015, care a acordat personelor de același sex dreptul constituțional de a se căsători. Continuăm să susținem și să mărturisim învățătura Domnului nostru despre căsătorie ca fiind, de la întemeiere, unirea sacramentală pe viață a unui bărbat cu o femeie.

7.      Împărtășim îngrijorarea și întristarea tututor celor care, în țara noastră, suferă de pe urma violenței teribile ce este atât de răspândită în comunitățile noastre, în școli și în locașurile de rugăciune. Ne rugăm pentru victimele acestor violențe și pentru familiile lor.

 

În concluzie, continuăm să ne rugăm pentru voi toți cei înrădăcinați și întemeiați în dragoste, să aveți puterea să înțelegeți împreună cu toți sfinții care este lărgimea și lungimea, înălțimea și adâncimea și să cunoașteți dragostea lui Hristos, cea mai presus de cunoștință, ca să vă umpleți de toată plinătatea lui Dumnezeu (Ef. 3, 18-19).

 

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu-Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!

 

IPS Arhiepiscop Demetrios, Președinte

PS Episcop John, al II-lea Vice-președinte

PS Episcop Basil, Secretar

IPS Mitropolit Antony, Casier

IPS Mitropolit Iakovos

IPS Mitropolit Methodios

IPS Mitropolit Athenagoras

IPS Mitropolit Isaiah

IPS Mitropolit Alexios

IPS Mitropolit Nicholas

PS Episcop Andonios

PS Episcop Demetrios

PS Episcop Sevastianos

PS Episcop Apostolos

PS Episcop Daniel

PS Episcop Ilia

PS Episcop Gregory

PS Episcop Thomas

PS Episcop Alexander

PS Episcop John

PS Episcop Anthony

PS Episcop Nicholas

IPS Mitropolit Hilarion

IPS Arhiepiscop Kyrill

PS Episcop Peter

PS Episcop Theodosy

PS Episcop John

PS Episcop Nicholas

PS Episcop Longin

PS Episcop Maxim

IPS Arhiepiscop Nicolae

IPS Mitropolit Joseph

PS Episcop Daniil

PS Episcop Saba

IPS Mitropolit Tikhon

IPS Arhiepiscop Nikon

IPS Arhiepiscop Benjamin

IPS Arhiepiscop Melchisedek

IPS Arhiepiscop Mark

IPS Arhiepiscop Michael

PS Episcop Alexander

PS Episcop David

PS Episcop Paul

PS Episcop Daniel