Calendar

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Sinaxar

 
 
 

Adunarea Protopopiatului pentru Vestul SUA, 13-14 noiembrie 2015

Tagged:

Preoții și delegații parohiilor din Protopopiatul pentru Vestul SUA al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi s-au întâlnit în weekendul din 13-14 noiembrie 2015 la parohia Sf. Gheorghe și Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din Las Vegas, Nevada, pentru Adunarea de Protopopiat. Întâlnirea a început vineri după-amiază cu rugăciunea de binecuvântare. Apoi s-a ținut un moment de reculegere și s-a cântat ”Veșnică pomenire” pentru victimele incendiului din București și pentru Arhid. Prof. Dr. Constantin Voicu, profesor și rector pentru mulți ani la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Au urmat apelul nominal, prezentarea Agendei, cuvintele de bun venit ale IPS Arhiepiscop Nicolae și Pr. Protopop Mihai Cărpenișeanu. S-a constatat cu bucurie prezența preoților și a delegaților din toate parohiile acestui Protopopiat. S-a citit apoi Procesul Verbal al Adunării precedente de la parohia Înălțarea Sf. Cruci din Upland, CA, din 2013.

 

Prima temă a Adunării a fost cea dedicată cinstirii ”Sf. Ioan Gură de Aur și a marilor păstori de suflete din eparhii”. Părintele Mihai Bălan de la parohia Sf. Gheorghe și Sf. Dimitrie cel Nou din Las Vegas, NV a prezentat tema ”Reflecții asupra misiunii pe pământ american a Sf. Sebastian și a Sf. Mardarie”, doi sfinți sârbi ce au împlinit o frumoasă misiune în America la începutul secolului al XX-lea și care au fost de curând canonizați de Biserica Ortodoxă Sârbă. A urmat o prezentare a vieții și misiunii Sf. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei de către Monahul Efrem Ancuței de la parohia Înălțarea Sf. Cruci din Upland, CA.

 

Următoarea prezentare s-a referit la cea de-a doua temă a anului 2015, respectiv ”Anul misiunii în parohie și mânăstire azi”. Doamna Ana Moure de la parohia Înălțarea Domnului din Hayward, CA, a abordat tema “Căutarea rădăcinilor noului imigrant român și misiunea lui creștină în America.” Seara la ora 6.00 pm, IPS Nicolae împreună cu preoții prezenți au săvârșit taina Sf. Maslu pentru credincioșii din zona Las Vegas adunați în număr mare.

 

A doua zi, sâmbătă 14 noiembrie, lucrările Adunării au continuat prin prezentarea activității Comisiei de Educație Religioasă a Arhiepiscopiei. Părintele Daniel Ene, secretar eparhial și președinte al Comisiei, a prezentat preoților și delegaților ultimele proiecte ale acestui Departament al Arhiepiscopiei, respectiv finalizarea materialelor didactice pentru Școala de duminică și postarea lor pe situl AROLA, Olimpiada de religie și tabăra de vară, proiectele Be the Bee și Children’s Word. Doamna Ioana Groza de la parohia Învierea Domnului din Sacramento, CA, a completat prezentarea cu situația actuală a Școlilor de duminică din Protopopiat.

 

Următoarea temă s-a referit la ”Probleme de statornicie într-o parohie nouă” și a fost prezentată de Pr. Teodor Gârlonta de la parohia Învierea Domnului din Sacramento, CA. Apoi, Pr. Protopop Mihai Cărpenișeanu a prezentat tema ”Probleme ale misiunii pentru noi imigranți într-o parohie statornică/veche”. Ambele prezentări au fost urmate de discuții.

 

Următoarea parte a Adunării a fost dedicată rapoartelor privind activitățile Reuniunii Doamnelor (doamna Anca Daian de la parohia Sf. Ioachim și Ana din Seattle, WA) și a organizației tinerilor ROYA (Andrea Dumitrescu). IPS Arhiepiscop Nicolae a prezentat situația la zi a demersurilor pentru înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române din America. Alegerea Consistoriului protopopesc a fost ultimul punct pe Agenda acestei întâlniri. IPS Nicolae a exprimat mulțumiri Părintelui Mihai Bălan și tuturor credincioșilor parohiei pentru frumoasa organizare a acestei Adunări de Protopopiat